"Either you do something well or you don't do it al all" Ayrton Senna ▼

Wedstrijdverslag NK 3 & 4 Spa-Francorchamps

In het weekend van 10 & 11 juli was het weer zover, dit keer zelfs een dubbel weekend. Dat betekent veel rijden, veel actie en kans op 2 bekers!

Wat een weekend is het geworden, echt super kan ik wel zeggen. Het begon allemaal al op de donderdag, de aanhangwagen inpakken en op weg naar Spa-Francorchamps. Dat is toch zeker 2,5 uur rijden. Vandaar ook dat ik op de donderdag al weg ging. Omdat op vrijdag te doen leek mij niet verstandig, moet ik wel heel vroeg op ;-).

Donderdag eind van de dag aangekomen, eerst samen met Nelson vd Pol de tent opgebouwd. Nelson was samen met zijn zoon James die in de Micro-max rijdt. Nadat de tent stond en goed gezekerd, was het tijd om naar het Hotel te gaan. Snel nog een hap eten en dan op tijd naar bed aangezien het een vol weekend zou worden.
Vrijdag

Wat ik normaal op de zaterdag doe, doe ik nu op de vrijdag, dat komt mede doordat het een dubbel weekend is wat in houd dat er op de zaterdag en op de zondag wedstrijden zijn.
Het was alweer even geleden dat ik hier gereden had, de laatste keer was in 2018 ook in de maand juli. Na een aantal rondjes had ik het tempo er al weer goed in zitten. Het was weer even aftasten bij de chicane voor het rechte stuk. Daar moet je vol over de curbstone, niet echt bevorderlijk voor je kart, maar het blijkt uiteindelijk wel het snelst te zijn.
Na 4 trainingssessie was ik zeker tevreden, snelheid was goed, kart lag goed, slechts een paar kleine aanpassingen gedaan. Tijd voor de zaterdag.

Zaterdag

De zaterdag bestaat uit 1x een vrije training van slechts 5 minuten, gevolgd door een kwalificatie van 10 minuten en dan de pre-finale van 10min en 2 ronden en de finale van 13 minuten en 2 ronden.
Het weer was lekker, warm maar ook weer niet te warm. Er bestond nog een kleine kans op regen aan het einde van de dag. Maar de diverse weer app's waren er nog niet helemaal over uit wanneer het ongeveer zou gaan vallen.
De vrije training verliep goed, kart lag goed, baan was prima.
Helaas waren er in onze klasse sowieso twee deelnemers minder, beide waren geblesseerd. Erg jammer maakt het voor de competitie minder leuk. Mijn grootste concurrent in het kampioenschap was er natuurlijk wel bij.

Kwalificatie:
In 10 minuten is het de bedoeling dat je een snelle tijd neerzet. Dit doe je op een nieuwe set banden, vaak zit er in de 3 of 4de ronde een piek in de banden. Dat betekent dat je in één van die ronde je snelste tijd moet neer zetten. Daarna valt het tempo van de band iets terug. Uiteindelijk zette ik de 9de tijd neer. Had voor mijn gevoel wel meer in gezeten. De eerste 11 rijders zaten binnen een seconde. In mijn klasse was ik de snelste!


Pre-finale
Ik start vanaf P9, het is aan de binnenkant, maar op dit circuit hoeft dat niet perse een voordeel of een nadeel te zijn.
De start verliep goed, ik kon mijn positie behouden, voor de rest was het eigenlijk een beetje een saaie wedstrijd. Kon niet aanhaken voor me en had ook niet echt druk van achteren. Tot een paar ronde voor het einde, toen moest ik er wel even goed voor gaan zitten. Met nog 4 ronde te gaan kwam mijn grootste concurrent mij voorbij. Dat was zonde, achteraf bleek dat hij een 3 seconde straf had. Hierdoor werd ik als nog 8ste en eerste in mijn klasse.

Finale:
En in dit geval wat voor een finale! Terwijl we aan het wachten waren op de klasse voor ons (deze was uitgelopen i.v.m. een ongeval) begon het te regenen. Daar was die kleine kans die de weer app's hadden aangegeven. Hierdoor was de complete baan nat. Dat betekent je kart op regen afstellen. Maar aangezien we al in het start gedeelte waren konden we enkel de wielen wisselen en wat kleine afstellingen doen, meer zat er niet in (reglementair mag dat ook niet). Inmiddels was het gestopt met regenen en mocht ik van start vanaf P8. Bij de opwarmronde is het dan even voelen en aftasten waar je het beste kan rijden op een natte en steeds opdrogende baan. Ik had een uitstekende start al snel schoof ik van 8 door naar 6. Er waren coureurs die hun handen vol hadden aan het natte asfalt. Moet zeggen het ging mij goed af, prima tempo. Uit eindelijk halverwege de race bleken mijn tijden niet meer zo snel te zakken als gehoopt. Denk dat de bandenspanning net iets te hoog was. Mijn grootste concurrent zat mij dan ook op de hielen. Met nog één ronde te gaan dacht ik yes ik hem hem eindelijk die eerste plaats. Maar met nog 600m te gaan schuift hij zijn kart tegen mijn kart aan op een plek waar je het niet verwacht. Helaas hierdoor P2 in mijn klasse en 7de overall. Erg tevreden maar balen van net dat laatste moment anders had ik een P1 in mijn klasse.

Zondag

De zondag is een kopie van de zaterdag, exact dezelfde invulling. Het was iets koeler in de ochtend maar voor de rest was het prima weer. Voor de zondag was er geen regen voorspeld. Tijdens de vrije training merkte je al wel dat de baan iets minder snel was dan gister. In de kwalificatie was dit alweer redelijk herstelt. Hierin ging dan ook bijna iedereen harder dan gister behalve ik. Dat resulteert in een 10de startplek en tweede in mijn klasse. Was jammer had meer in gezeten, ook nu weer zaten de eerste 11 rijders binnen een seconden en waren de verschillen nog kleiner dan gister.

Pre-finale
Startend vanaf de 10de plek, niet ideaal, maar goed kijken of ik naar voren kan komen. En dat was het geval, had een prima start, ging buitenom en pakte direct één plaats. Bij de eerst volgende mogelijkheid waren er twee aan het vechten wat mij weer twee plekken opleverde. Inmiddels lag ik al 7de. Dat was alleen al in de eerste ronde. Na een aantal ronden had ik de aansluiting bij de groep die vocht om P3 er maakte weer iemand een fout waardoor ik opschoof naar P6. Ik had de aansluiting met de groep voor mij dat waren P3, 4 en 5. Helaas had ik niet genoeg snelheid om nog een plek op te schuiven. Ik kwam als 6de over de streep. Erg blij mee, dat werd later nog een P5 omdat er één iemand een klikbumper had. Wel eerste in mijn klasse met de grootste concurrent pas op P9 wat weer goed is voor het kampioenschap.


Finale
De finale, hier worden de bekers verdeeld. Nu startend vanaf P5. De start verliep goed ik behield mijn positie, echter 3 bochten later reed ik niet een verdedigende lijn, hierdoor kwam er iemand binnendoor die ook tegen mij aan reed. Hierdoor verloor ik heel veel plekken. Viel zelfs helemaal terug naar P9 en de ronde er na viel ik terug naar P11! Niet echt de start waar ik op gehoopt had, dat betekent tanden in het stuur en in de achtervolging.
Na 3 ronden had ik P10 weer terug gepakt, nog 4 ronden later had ik P9 en in dezelfde ronde over start finish pakte ik P8. Dat ging weer de goede kant op, het gat naar de coureur voor me was iets te groot, ik reed ongeveer dezelfde tijden dus kwam geen steek dichterbij. Erg jammer had zeker meer in gezeten. Had iets scherper moeten zijn bij de start zonde. Resultaat een P8 over de finish die uiteindelijk een P7 zou worden weer een coureur voor me met een klik bumper. Tweede in mijn klasse dus wel weer een keer een beker!

Bekers
Ik wil deze twee resultaten opdragen aan Walther van der Meer. Walther heeft er voor gezorgd dat Lavans partner is van HF | Karting. We werken al vele jaren samen en dit heeft geresulteerd in een mooie en trouwe partnerschap in de afgelopen 4 jaar. Walther heeft de afgelopen 2 jaar gevochten, gevochten tegen die vreselijke ziekte kanker. Twee weken geleden heeft hij deze strijd verloren, maar niet zonder een slag of een stoot. Hij heeft er alles uit gehaald wat er in zat. Ondanks dat is hij op veel te vroege leeftijd overleden. Daarom draag ik deze gewonnen bekers op aan Walther. Walther bedankt!

 
NK 5
De eerst volgende wedstrijd is op 19 september op de kartbaan Landsard vlakbij Eindhoven. Ik hoop dat er dan weer publiek bij mag zodat jullie zelf kunnen komen kijken naar deze schitterende sport en natuurlijk mij kunnen aanmoedigen.

Voor nu is het even pauze, ik zal zeker blijven trainen en mijn conditie op pijl houden zodat ik de tweede seizoenshelft er volle bak tegen aan kan!

Voor diegene die op vakantie gaan een hele fijne vakantie gewenst en tot snel. 

Kijk ook nog even naar de filmpjes van 11 juli klik hier 

Het laatste nieuws

Hier vind u het laatste nieuws van HF | Karting, wedstrijden, uitslagen etc.