"There is no reason not to be motivated. You cannot always be the best. But you can do your best" - Sebastian Vettel ▼

seizoen 2020

Het 25ste jaar na mijn debuut in de kartsport.

Dit jaar zal ik deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap 2Takt, georganiseerd door Chrono.

U vind hier alle wedstrijdverslagen en afbeeldingen van de gereden wedstrijden.

Hieronder de kalender voor 2020.

 Datum Circuit  Afbeeldingen 
15/16 augustus

De Landsard (NL)

NK 1

11 oktober

De Landsard (NL)

NK 2

NK 1

Eindelijk was het dan zover het eerste raceweekend van het seizoen 2020. Waar we eigenlijk in maart al hadden moeten beginnen is het uiteindelijk augustus geworden.

Dit keer starten we op het Circuit De Landsard vlakbij Eindhoven airport. Niet direct een fijn circuit, liever gezegd het is een heel vervelend circuit. Een circuit dat mij ook weinig geluk heeft gebracht in het verleden, onder andere over de kop getikt in 2018. Hopen dat het dit jaar beter gaat.

Vrijdag.
Omdat we in het weekend 4 wedstrijden hebben, op de zaterdag 2 en op de zondag 2, begint het al op vrijdag met onder andere inschrijven en de technische keuring. Verder veel rijden en op zoek naar de juiste afstelling.

Het was zoals de hele week erg warm, veel zweten en een circuit met veel rubber op de baan. Wat inhoudt erg veel grip. Het was dan ook erg lastig om de juiste afstelling te vinden, zowel ik als mijn teamgenoot William, hadden het lastig. We kregen het niet voor elkaar om de juiste tijden te rijden. Kijken of de zaterdag meer zou brengen.

Zaterdag
Nu gaat het er echt om, op zaterdag worden de punten verdeeld. We beginnen met een vrije training, kijken of ik toch nog wat snellere tijden kan neerzetten. Gevolgd door de kwalificatie, waar de start opstelling wordt bepaald voor de pre-finale.
De vrije training verliep goed, gekozen voor nieuwe banden als test, zodat we wisten wat ik kon verwachten tijdens de kwalificatie. Met maar liefst 16 deelnemers hadden we een mooi veld. In mijn klasse (DD2 Master) doen er 6 deelnemers mee. Ik had de 10de tijd van de 16 deelnemers en tweede in mijn klasse.

Kwalificatie
De kwalificatie ging echt voor geen ene meter, met een 14de tijd van de 16 deelnemers en 4de in mijn klasse was dat een grote teleurstelling. Ook al zat het veld enorm dicht bij elkaar, was ik 0.3 sec harder gegaan had ik 6de gestaan. Kijken of we in de race naar voren kunnen komen.

Pre-finale
Na dat we in overleg met Bas Lammers (Sodi fabrieksrijder, wereldkampioen in diverse klasses) hebben we de kart helemaal aangepast. Uiteindelijk had ik toch niks te verliezen. Kan alleen maar vooruit gaan.

Dat gebeurde dan ook, de kart lag al een heel stuk beter. De start verliep nog niet echt goed, maar langzaam kwam ik in mijn ritme. Hierdoor had ik al snel weer een aantal plekken terug gepakt, zeker een aantal leuke gevechten gehad en mooie inhaal acties. Het was wel zwaar, enorm warm en heftig maar dit resulteerde in een keurige 7de plaats. En derde in mijn klasse, erg tevreden hoe het ging.

Finale
Doordat ik in de pre-finale als 7de ben geëindigd start ik in de finale ook als 7de. Dit keer verliep de start redelijk, ik verloor 1 plek. In de begin fase was ik erg onrustig en maakte ik te veel foutjes. Het stuur stond ook niet super, dit maakte het rijden er niet makkelijker op. Hierdoor verloor ik nog een aantal plekken, dat was erg jammer. Dit resulteerde in een teleurstellende 11de plaats en een 4de plaats in mijn klasse. Niet het resultaat waar ik op hoopte.

Zondag
De zondag, een kopie van de zaterdag, ook nu eerst weer de vrije training gevolgd door de kwalificatie, de pre-finale en de finale.
Kijken of de zondag meer geluk brengt met betere resultaten dan de zaterdag.
De vrije training verliep goed, de baan was iets langzamer geworden t.o.v. de zaterdag. Met een 7de tijd algemeen en een 2de tijd in mijn klasse was ik zeker tevreden. Dit keer waren er maar 13 deelnemers er waren er na de zaterdag 3 afgehaakt, helaas.

Kwalificatie
Ook nu weer niet de snelheid in de kwalificatie! Ondanks dat het ontzettend dicht bij elkaar zat. Nu gekwalificeerd op plek 10. Dat is hier sowieso niet ideaal omdat je dan start aan de buitenkant. De eerste bocht is naar rechts en dan is starten aan de binnenkant prettiger.

Pre-finale
De start verliep goed, ondanks dat ik aan de buitenkant startte. Van plek 10 gelijk door naar plek 8, toen een leuk gevecht met mijn teamgenoot, uiteindelijk bleef ik hem na een paar keer stuivertje wisselen voor. Het bleef bij een 9de plaats algemeen en 3de in mijn klasse.

Finale
Nu startend vanaf de 9de plaats aan de binnenkant, wat super goed ging ik pakte direct 2 plaatsen. Twee ronden later pakte ik er weer één, lag inmiddels al op de 7de plaats en 2de in mijn klasse. Was op koers naar een podium plek. Het ging ook erg goed. Helaas duurde dit niet lang, achter mij reed een concurrent die mij maar niet voorbij kwam. Ik remde einde rechtenstuk altijd heel erg laat. Hierdoor raakte hij ontzettend gefrustreerd en begon mij te duwen. Hij duwde zelfs zo hard dat ik van de baan afschoot en bijna een baanpost om ver reed, echt levensgevaarlijk. Daarna probeerde hij mij weer in te halen maar zat er niet volledig naast, hierdoor duwde hij mij van de baan, ik stuurde weer terug en hij hield zijn lijn waardoor hij over mij heen reed! Had hierdoor ontzettend veel last van mijn knie en kan de wedstrijd niet meer vervolgen. Dat was enorm balen, had zeker een podium in gezeten, echter door een kamikaze actie van een concurrent zat het er niet in. Hij kreeg overigens voor deze acties de zwarte vlag, voor hem ook einde wedstrijd. Na afloop bleek ik een mega dikke knie te hebben en een enorme schaafwond. Daar heb ik de rest van de week nog last van gehad. Op aandringen van zijn vader kwam de desbetreffende coureur toch nog zijn excuses aanbieden. Een weekend om snel te vergeten.

NK 2

Eindelijk het was weer zover, we konden weer een weekend racen. De organisatie heeft het voor elkaar gekregen dat we toch nog een NK konden gaan rijden. Geen dubbel weekend, enkel wedstrijden op de zondag.

Op het bekende circuit vlak naast het vliegveld in Eindhoven. Hetzelfde circuit als waar we het eerste NK op verreden hebben. Niet mijn favoriet, maar goed beter dan thuis zitten.

Zaterdag:
Ik stond er dit weekend alleen voor, mijn vaste monteur kon er op zaterdag niet bij zijn, werk gaat voor. Het weer zag er wisselvallig uit, dreiging van regen hing in de lucht maar er viel nog niks.
De zaterdag staat in het teken om lekker in je ritme te komen en de kart afstellen. Dit ging eigenlijk super goed, de kart lag goed, kon een mooi tempo draaien op oude banden dus was super tevreden. Heb ook weinig hoeven sleutelen en dat is ook wel eens prettig.

Zondag raceday
Zondag raceday: Het weer zou iets gunstiger zijn dan op de zaterdag. En dat bleek, was heel iets warmer en soms zelfs een klein zonnetje. Prima dag om lekker te gaan karten. De vrije training verliep nog nat althans de baan was nog nat, de beste keuze was dan ook regenbanden. Maar ik koos voor slicks, geen goede keus maar om mijn nieuwe regenbanden gelijk kapot te rijden vond ik ook een beetje zonde. Wie weet heb ik die nog nodig later op de dag mocht het als nog gaan regenen.

Kwalificatie:
De complete kwalificatie was droog, had de afstelling heel iets veranderd, aan de voorkant iets meer grip gezet. Dit omdat de baan schoon gespoeld was door de regen en het iets koeler was. Dit pakte super goed uit! Het was nog wel even opletten, er was nog één nat plekje en daar moest je opletten dat je niet van de baan schoof. De kwalificatie duurt maar 7 minuten, relatief kort dus, in mijn allerlaatste ronde zet ik dan ook mijn snelste tijd neer. Dit leverde mij een 6de plaats algemeen op en de eerste in mijn klasse. Super happy!

Pre-finale
Startend vanaf P6 is niet ideaal, aangezien je dan aan de buitenkant start, de eerste bocht is naar rechts. Echter het ging goed, ik behield mijn positie, in de daarop volgende twee rondes pakte ik twee plaatsen. Elke ronde één, op die manier kwam ik op de vierde plek algemeen terecht. Deze positie behield ik tot de finish. Ik kon helaas net niet aanhaken bij de nummer drie. Achteraf bleek dat mijn stoel los was gaan zitten, hierdoor ontstond er iets meer werking in de kart, waardoor ik net niet de ronde tijden kon rijden die ik zou willen rijden. Na de uitslag bleek dat de nummer 1 twee straffen heeft gehad, hiermee viel hij terug naar plek 5, daardoor was ik derde algemeen en eerste master, super mooi resultaat.

Finale
Dit keer start ik aan de binnenkant namelijk vanaf P3, dat kan gunstig zijn. Helaas verliep de start niet goed, mijn kart kwam te laat op gang en de nummer 1 was wel heel vroeg weg. Hierdoor verloor ik direct 1 plaats, na de eerste bocht kreeg ik ook een tik en stond ik bijna haaks op het circuit, hierdoor verloor ik nog meer plaatsen en viel ik zelfs terug naar P12. Dat was wel even een domper, zeker als je als 3de start. Moest dus vol aan de bak om nog een goed resultaat neer te zetten. Met het mes tussen de tanden ging ik de achtervolging in, al snel lag ik op de 10de plaats en niet veel later ook al op P9. Ik ging op weg naar P8, dit koste even wat tijd, liep per ronde steeds een klein stukje in. Dat duurde maar liefst 10 ronde, ik kwam net iets snelheid te kort om hem te passeren. Uiteindelijk lukte het met een mooie uit rem actie! Dat was P8, op naar P7, dat ging hem niet meer worden, snelheid was ongeveer gelijk en het gat was te groot helaas. Uiteindelijk P8 algemeen en P2 bij de masters, weer een keer een beker mee naar huis.

Seizoen 2020
Ook nu weer kom ik met slechts nieuws, in het weekend van 28 & 29 november was er een wedstrijd gepland op mijn thuis baan in Berghem. Maar u raad het al, ook deze is geannuleerd. Je blijft altijd een beetje hoop houden, maar die was afgelopen vrijdag vervlogen toen het bericht van de organisatie binnen kwam.

Voor iedereen is het natuurlijk een heel raar jaar geworden, in ieder geval niet het jaar waar we met z'n allen naar uit keken. 2020 zou mijn 25ste jaar zijn nadat ik begonnen ben met karten. Een jubileum jaar, een jaar om niet te vergeten, dat laatste is wel gelukt. Helaas heb ik het jubileum geen glans kunnen geven met een mooi kampioenschap en wellicht een ticket naar het WK in Portugal.

Ik denk ook dat het jaar 2020 hiermee qua wedstrijden wel is afgesloten. Geen idee wat de organisatie met het jaar gaat doen, ook voor hun is het een raar jaar. Ze hebben van alles geprobeerd om er toch nog een mooi seizoen van te maken. Een nieuwe kalender met dubbele wedstrijden in één weekend, maar ook dit mocht niet baten. Via deze weg dan ook alle lof voor de organisatie in deze moeilijke tijden.

2021

2021 staat alweer voor de deur, de organisatie heeft al een voorlopige kalender opgesteld, helemaal super. 7 weekenden vier in Nederland en drie in België. Reden genoeg om door te gaan, het jaar 2021, het jaar waarin ik 40 jaar wordt. Soort van Kimi Raikönnen tussen de jonkies, (paar uitzonderingen daar gelaten).

Ik ga dan ook zeker kijken of ik in 2021 door kan gaan, als ik fysiek fit blijf en ik het benodigde budget weer bij elkaar kan krijgen ben ik zeker van de partij om als nog glans te geven aan een soort van jubileum. Ik zal u hier zo snel mogelijk van op de hoogte houden en richting mijn trouwe sponsoren met een speciaal voorstel komen. Natuurlijk bedankt voor de steun en het vertrouwen in dit rare jaar.

Het laatste nieuws

Hier vind u het laatste nieuws van HF | Karting, wedstrijden, uitslagen etc.