"There is no reason not to be motivated. You cannot always be the best. But you can do your best" - Sebastian Vettel ▼

seizoen 2019

Het seizoen 2019 zal bestaan uit deelname aan het BNL kampioenschap.

Dit zijn drie internationale wedstrijden die verreden worden op circuit in België.

Hieronder de kalender.

 BNL 1 @ Genk : 23-24 maart  afbeeldingen
 BNL 2 @ Mariembourg : 06 - 07 juli  afbeeldingen
 NK 18 augustus   afbeeldingen
 BNL 3 @ Genk : 05 - 06 oktober   afbeeldingen
 NK 8 Genk 3 november  afbeeldingen

Voorbereiding

Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen heb ik een nieuw Sodi chassis aangeschaft, de motor is weer helemaal vers gemaakt.

Tevens hebben we de aanhangwagen weer helemaal laten opknappen.

Alle info over het seizoen 2019 vind u hier.


BNL Race 1 23 en 24 maart in Genk

BNL race weekend 1

Na een lange winterstop, ging het dan nu echt van start. Het eerste race weekend van de BNL series 2019!. Ik had er ontzettend veel zin in, ondanks dat de voorbereiding niet ideaal was.

De woensdag voor het weekend was de kart pas echt klaar, ik wilde nog gaan testen, maar het weer liet dat helaas niet toe. Gelukkig hebben we op de vrijdag voor het weekend 5x de mogelijkheid om te rijden, tijd genoeg. Met maar liefst 27 coureurs uit diverse landen hadden we een schitterend startveld, dit kwam ook omdat over een aantal weken hier de eerste wedstrijd voor het Europese kampioenschap gehouden gaan worden. Eens kijken hoe ik er voor sta bij de Europese toppers!

Vrijdag
De vrijdag is er om de kart helemaal goed af te stellen voor het weekend. We hebben 5x een vrije training variërend van 10 tot 18 minuten. Vrijdag ochtend dus al vroeg op pad naar Genk België. Het was mistig helaas, ik kwam hierdoor in een file terecht, dit koste me dus de eerste sessie. Goed begin is het halve werk zeggen ze wel eens. Maar we hadden nog 4 sessies, dus dat moet goed komen. In de eerst volgende sessie was het zaak om tien ronden rustig aan te doen om de motor in te rijden, daarna kon ik vol gas! Echter tijdens het rijden merkte ik al dat er iets niet goed was, bij binnenkomst in de pits bleek dan ook dat de remmen vast zaten. Eén moertje van nog geen 2ct zat er niet op bij het rem pedaal, hierdoor bleef de rem vast staan. Maar goed beter nu dan tijdens een wedstrijd. De motor was in ieder geval goed in gereden. We kunnen vol gas.
Op een setje nieuwe slicks ging het gelijk goed de snelheid was goed, de baan was snel het was ook schitterend weer en er was heel veel grip, de stukken rubber vlogen je om de oren. Gedurende de dag zat er helaas geen vooruit gang in, we gingen niet sneller. De rest van het veld van maar liefst 27 coureurs ook niet dus dat scheelde. Hebben nog wel wat werk aan de winkel voor de zaterdag!

Zaterdag
Race day 1, de zaterdag bestaat uit één vrije training een kwalificatie en twee wedstrijden! Johan mijn vaste monteur was er ook weer bij, op vrijdag ben ik super geholpen door Dirk vd Pol die er het hele weekend gewoon bij is.
In de ochtend ging de kart eigenlijk helemaal niet, zat weinig snelheid in. Dus voor de kwalificatie nog wel wat veranderd in de hoop dat het beter zou gaan. Ook nu weer op een set nieuwe slicks, kijken of ik onder de grens van 55 seconde zou kunnen komen. De kwalificatie duurt maar 5 minuten dus je moet snel een goede tijd neerzetten. 5 minuten is namelijk heel kort als je gelukt hebt kun je net 5 of 6 ronden rijden. En aangezien ik een diesel ben, moet ik altijd op gang komen. En dat bleek ook, in de laatste ronde van de kwalificatie zette ik mijn snelste tijd neer een 55.1. Niet heel slecht maar ook niet super, want dit bracht me uiteindelijk een 25ste plaats van de 27, zeg maar gerust teleurstellend. 11de in mijn klasse van 13 coureurs, in de wedstrijd dus nog wel wat werk aan de winkel!

Race 1 zaterdag
Startend vanaf de 25ste plek, niet echt ideaal, maar kijken wat het gaat brengen!. Ik had echt een mega start, had er al gelijk 4 te pakken en reed dus op plek 21. Snelheid zat er goed in kon mooi aan haken bij een groepje. Echter na een ronde of 6 begon de motor in te houden, hij trok niet meer door in toeren, waar je normaal rond de 14.100 toeren maakt ging hij nu niet meer verder dan 13.400. Hierdoor mis je topsnelheid. Dit koste mij dan ook zeker een aantal plaatsen, erg jammer want de snelheid die was er wel, zeker als je kan aanhaken bij een groepje! Hierdoor ben ik slechts 23ste geworden, terwijl daar zeker plek 20 had ingezeten

Race 2 zaterdag
Nu startend vanaf de 23ste plek, had ik een iets mindere start, echter voor mij raakte een aantal deelnemers elkaar, daar kon ik gelukkig maar net om heen, hierdoor schoof ik wel 2 plekken op. Ook nu weer was de snelheid direct goed, maar na 6 ronden zakte het tempo in één keer weg, verloor zomaar 1,3 seconden per ronde. Dat was niet goed, aan het einde van het tweede lange rechte stuk, stopte de motor er dan ook direct mee. Einde wedstrijd, motor stuk, ontzettend balen, zeker omdat de snelheid goed was. Had veel meer ingezeten, maar dit hoor er ook bij, ik werd op de bezemwagen terug gebracht naar de pits.

Zondag

Het weer was op de zondag net even iets beter als op de zaterdag, het zonnetje kwam er door, die hebben we op zaterdag helemaal niet gezien.
Eigenlijk hetzelfde recept als op de zaterdag, eerst een vrije training, daarna weer een kwalificatie van slechts 5 minuten en dan twee wedstrijden. Gelukkig hebben we een motor kunnen lenen van de importeur in Nederland. Anders was het al klaar geweest voor het weekend. In de vrije training ging het eigenlijk gelijk goed. Reed een keurige 13de tijd en was derde in mijn klasse. Helaas krijg je daar geen punten voor.
Ook nu weer tijdens de kwalificatie een setje nieuwe banden en 5 minuten om de snelste tijd neer te zetten. Dit keer reed ik een 54.6 zo snel heb ik hier nog nooit gereden, helaas ging de rest ook sneller, dit resulteerde in een 22ste start positie, had ik een 54.6 op de zaterdag gereden had ik 15de gestaan. Het zat echt super dicht bij elkaar. De nummers 8 t/m 22 zaten binnen één seconde van elkaar.

Race 1 zondag
Vanaf de 22ste plek had ik een redelijke start, ik pakte 1 coureur en lag 21ste, daarna een mooi gevecht om plek 20, door het gevecht viel ik een plek terug, maar deze won ik al snel weer. Uiteindelijk in de laatste fase van de race waren er twee coureurs voor me aan het vechten, ik zat echt op het vinken touw. Ze raakte elkaar en vlogen van de baan, hierdoor steeg ik weer 2 plekken. Dit resulteerde uiteindelijk in een 19de plek algemeen en een 7de plek in mijn klasse.

Race 2 zondag
Nu startend vanaf de 19 de plek had ik een slechte start, het duurde tevens een 2 tal ronden voordat de kart goed lag, hierdoor viel ik terug naar de 21ste plek. Binnen 5 ronden lag ik wel weer op de 19de plek door een aantal mooie inhaal manoeuvres. Ik was op weg naar de coureur voor me, ronde voor ronde hengelde ik hem binnen, maar helaas de wedstrijd was te kort, als deze nog 3 ronde langer had geduurd had ik hem gehad. Uiteindelijk dus 19de algemeen en weer 7de in mijn klasse.

Evenement resultaat
Over alle vier de wedstrijden was ik 16de algemeen en in mijn klasse 8ste. De top 5 in mijn klasse is zeker haalbaar, was echt een schitterend weekend ondanks de pech die er was en de slechte voorbereiding, heb gedurende het weekend een mooie progressie gemaakt. Ging met een goed gevoel naar huis wetende dat er nog meer in zit.

Het eerste volgende weekend is op 6&7 juli in Mariembourg dicht tegen de Franse grens, schijnt echt een schitterend mooi en snel circuit te zijn!

Tussen door zal ik zeker veel trainen om goed in het ritme te blijven. Dan zal ik ook weer onboard beelden plaatsen, tijdens dit evenement mogen er geen camera's op de kart zitten helaas.
De wedstrijden kunnen wel bekeken worden op youtube (zie hieronder), de eerst volgende keer zal ik de livestream er ook bij doen zodat u thuis kan genieten van de schitterende wedstrijden.

Naar boven

Race weekend 2 6&7 juli in Mariembourg België

Jawel ik mocht weer aan de bak, na een behoorlijke lange periode geen wedstrijden gereden te hebben, was het nu weer zover. Eindelijk weer competitie. Heerlijk had er dan ook enorm veel zin in!

Dit keer ging ik samen met Dirk van der Pol van Van Der Pol Kartracing naar het zuiden van België naar Mariembourg. Heel vroeger was ik er al een keer geweest om er te kijken naar het Wereldkampioenschap karten, maar dan praat ik over 20 jaar terug denk ik.

Donderdag
Begint het weekend normaal op de vrijdag, dit keer al op de donderdag. We vertrokken met een vol geladen bus en aanhangwagen naar Mariembourg. Natuurlijk altijd druk bij Antwerpen, maar verder een uitstekende rit gehad.
Op het circuit aangekomen, is het de tent opzetten en de laatste puntjes aan de kart veranderen. Alles klaar om op de vrijdag daadwerkelijk de baan op te gaan.

We verbleven overigens in een schitterende B&B, lekker rustig en vlakbij de plek waar Hitler ook gezeten heeft in een bunker en chalet, dit was in 1940, stukje geschiedenis.

Vrijdag

Tijdens de vrijdag hebben we 5 sessies om de kart aftestellen en in dit geval om de baan te leren kennen. Had hier nog nooit gereden, dus veel rijden is dan wel een pré.
We hebben daar 2x 13 minuten, 2x18 minuten en 1x 10 minuten de tijd voor.
De eerste sessie was wel even aftasten, het is een lastige baan, met veel doordraaiers, snelle bochten en langzame bochten, echt van alles wat. Gelukkig ging het steeds beter. Ook het afstellen van de carburateur ging de goede kant op, hij voelde namelijk niet fijn op het gas. Dit probleem hadden we redelijk snel opgelost.

Echter in de tweede sessie bij het op schakelen van de 1 naar de 2 in één keer een klap en een raar geluid, dat klonk niet goed. De sessie was ook afgevlagd dat scheelde, bij terugkomst in de pits, liep de olie langs het motorblok, iets was er niet goed.
In de tent zagen we dat er een scheur in het motor/versnellingshuis zat. Dat was dus einde verhaal motor, toen we hem van de kart hadden afgehaald bleek het nog erger te zijn een compleet gat in het tandwielen huis. Dit heb ik nog nooit gezien.

Gelukkig hadden we nog een motor meegenomen, deze heb ik geleend van William van der Kaaij, die rijdt het NK en daar sta ik altijd in de tent. Rijdt ook op een Sodi chassis van Van der Pol Kartracing. Gelukkig maar anders was het weekend misschien al over voordat hij begon.

We konden de sessies verder afwerken en dat resulteerde in een progressie van 1,5 seconde van een 57.4 in de eerste sessie naar een 55.9. Erg blij mee, nog niet snel genoeg maar goed de punten worden verdeeld op de zaterdag en de zondag.

Ook de technische keurig van de kart, pak en helm was helemaal goed, al met al klaar voor de wedstrijden!

Zaterdag
De zaterdag zou nog warmer worden dan de vrijdag was de voorspelling, dit viel echter reuze mee, er was meer bewolking en dat was helemaal niet erg.
De dag begint met een vrije training, nog één keer kijken hoe het circuit er bij ligt en hoe de kart stuurt, daarna de kwalificatie.

Kwalificatie:
In de kwalificatie rij je altijd op nieuwe banden (hoeft niet maar is wel het beste). Het is slechts een kwalificatie van 5 minuten en dat is voor mij eigenlijk te kort, ik ben namelijk een diesel. En dat bleek ook wel, echt een mega slechte tijd neergezet. Veel te lang gewacht met oprijden en een tijd neerzetten. Niet het beste uit de banden gehaald. Dit resulteerde in een 17de startplaats van de 18 deelnemers, erg teleurgesteld. Kijken of ik het in de wedstrijd nog goed kan maken.

Race 1:
Startend vanaf de laatste startrij zou het nog een hele klus worden om naar voren te komen, de tijden zaten dicht bij elkaar. De start sloeg echt nergens op, we stonden bijna stil, echt belachelijk. Gelukkig verloor ik geen plekken, ik won er ook geen helaas. Tijd om naar voren te kijken, dit ging wel redelijk, kon het tempo goed bij houden en hierdoor ook nog mooi twee plaatsen pakken. De wedstrijd duurt 10 minuten, nadat ik op P15 terecht kwam door twee mooie inhaalacties was de wedstrijd alweer bijna voorbij en kon ik niet meer verder naar voren komen. Het gat naar de nummer 14 was 4 seconde en ik liep niet in. Uiteindelijk P15, maar door een straf van een concurrent P14 algemeen en 5de in mijn klasse.

Race 2:
Dit keer startend vanaf P14 het resultaat van race 1. Race 2 duurt 13 minuten plus 1 ronde, kijken of ik dit keer iets verder naar voren kan komen. Ook hier weer een poep start, echt bijna vanuit stilstand. Hierdoor verloor ik een aantal plaatsen en lag ik direct 16de. Maar vol in de aanvalsmodus. Het duurde wat langer dan gepland, maar al snel had ik er weer 2 ingehaald. Ook nu weer was het gat naar voren toe te groot, erg jammer aangezien er wel iets meer had in gezeten, als je kan aanhaken bij een groepje. 14de algemeen en weer vijfde in mijn klasse.

Zondag

De zondag ziet er hetzelfde uit als de zaterdag, je begint met een vrije training en daarna de kwalificatie. Het was een heel stuk koeler dan op de zaterdag, het regende zelfs heel eventjes. Dit was maar voor korte duur, de rest van de dag zou het helemaal droog blijven.

Kwalificatie:
Door geleerd te hebben van de zaterdag, ging ik nu direct van start tijdens de kwalificatie, niet eerst wachten. Dit resulteerde wel in een snellere tijd, maar weer niet snel genoeg. Te lang bezig geweest om mijn banden goed te krijgen, te langzaam gestart. Er zit namelijk één piek in de banden die goed is voor één snel rondje. Dit resulteerde in een 16de startplek. Met een te groot gat naar de top 3 in mijn klasse, erg jammer.

Race 1:
Kijken of de starts nu beter gaan, volgens Dirk moet ik agressiever zijn. En dat ging goed, ik pakte direct 2 plekken in de eerste twee bochten. Helaas moest ik aan het einde van de ronde alweer één plek toegeven, niet veel later weer een plek. Vanaf dat moment kon ik weer niet aanhaken en volgen, ik reed een beetje in niemandsland, dat is erg saai en moeilijk om je concentratie te behouden. Resultaat een P15 algemeen en 5de in mijn klasse.

Race 2:
Ook dit keer weer een iets betere start, vlak voor mij spinde een concurrent, altijd handig. Startend vanaf P15 lag ik nu 14de. Dit zou de gehele wedstrijd zo blijven, reed weer in niemands land, achter mij geen dreiging en naar voren rijden zat er helaas niet in. De verschillen zijn zo klein dat je niet even zo maar naar iemand toe rijdt helaas. Resultaat P14 algemeen en 5de in mijn klasse. Erg jammer, kwam net even wat snelheid te kort.

Samenvatting.

Een super mooi weekend gehad, veel gereden, veel geleerd. Zeker nog niet waar ik wil zijn, maar gezien de condities en de competitie helemaal niet slecht. 10de algemeen en 5de in mijn klasse.

De eerst volgende keer is op 18 augustus in Nederland. Dan rijdt ik eenmalig een NK mee. Dicht bij huis makkelijk voor vrienden, familie en natuurlijk sponsoren om te komen kijken. Bent u niet met vakantie dan bent u van harte welkom.
Hou de e-mail box in de gaten voor meer info.

Iedereen weer bedankt voor de support en in het bijzonder Dirk van der Pol voor de ondersteuning het hele weekend. William vd Kaaij voor het gebruik maken van de motor. Op naar de volgende wedstrijd.

Naar boven

Wedstrijdverslag NK

Nu vallen de mussen bijna dood van het dak, echter in het weekend van 17&18 augustus was het wisselvallig weer tijdens het BENEFIT kart weekend. Een samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische RotaxMax bond. Er stonden in onze klasse maar liefst 23 deelnemers op de inschrijvingslijst, ik denk door het slechte weer dat er een aantal waren afgehaakt in totaal hadden we 18 deelnemers, een super mooi veld.

Zaterdag
De zaterdag was bewolkt maar wel droog. Er was de hele dag dreiging van regen. Ook dit keer hadden we 4 trainingen om de kart af te stellen. Bij de eerste training vertrokken we op slicks echter niet veel later kwamen toch de eerste druppels. Het had dan ook niet veel zin om door te rijden. De tweede training was droog, er was een droge lijn te zien. Deze ging dan ook goed, maar we waren nog niet helemaal happy, de baan was ook nog niet ideaal. Uiteindelijk zou het de rest van de dag droog blijven.

Kwalificatie:
Ook tijdens de kwalificatie was er dreiging van regen. We namen dan ook voor de zekerheid de regenbanden mee. Er hing een grote donkere wolk boven het circuit, je mag de banden wisselen voor het moment dat ze "opstellen" aangeven. Dan moet je de kart op de grond zetten en zodra hij op de grond staat mag je niks meer veranderen.
Het bleef droog, het hele veld stond dan ook op slicks, de droog weer banden. De kwalificatie verliep goed, met een 50.0 als snelste tijd was ik tiende algemeen en snelste in mijn klasse. Had zelf het idee dat ik in de 49. moest rijden. Op naar de zondag voor race 1.

Zondag raceday!

Nu kwam de regen toch wel met bakken uit de lucht. Op de zondag hebben we eerst de mogelijkheid om nog een training te doen. De baan was nat door de hoeveelheid regen die er viel, dat betekent een regenafstelling uitproberen voor het geval dat het de hele dag blijft regen. Het ging goed, altijd leuk in de regen rijden.

Race 1

De baan was half nat half droog, een lastige keuze wat te doen met de banden. Vlak voor dat "opstellen" werd gezegd wilden we op de slicks gaan staan, echter we waren te laat. Van de 18 coureurs stonden er 2 op slicks de rest op regenbanden. Achteraf bleek dat slicks de beste keuze was. Maar goed dat is achteraf, eerst maar kijken wat we kunnen doen vanaf P10. De start verliep goed, het was wat duwen en trekken en op zoek naar de grip op de baan. Buiten de lijn was het nog erg glad, helaas kwam ik daar achter doordat ik werd aangetikt, hierdoor verloor ik direct een aantal plaatsen. Ik lag toen op P7 had me goed naar voren gereden. Ik kon weer opnieuw beginnen om naar voren te komen, dat ging goed, maar ik werd weer aangetikt en iemand reed tegen mijn voorbumper aan en was hierdoor ontzet. Uiteindelijk eindigde ik als 11de, was zwaar teleurgesteld want er had veel meer ingezeten. Daarbij kreeg ik ook nog eens 5 seconde straf omdat mijn voorbumper ontzet was (naar binnen geklikt, de regel is dan 5 seconde straf ook al kan je er niks aan doen). Wat uiteindelijk resulteerde in de 13de plaats, zonde had zeker een P6 of P7 ingezeten, helaas door toe doen van andere was ik niet zo happy, revanche in de finale.

Finale
Inmiddels was de baan helemaal droog. Iedereen stond nu op slicks tijd voor een inhaal race. Startend vanaf P13 had ik wel wat werk aan de winkel. De start verliep super goed, ik lag na één ronde gelijk op P9. Toen kreeg ik een klein tikje en kwam net buiten de baan hierdoor verloor ik 2 plekken en lag ik op P11. Vanaf dat moment was het alleen nog maar naar voren rijden. De snelheid was super, de motor liep geweldig (scheelt dat hij nieuw was denk ik ;-). Na 2 ronden lag ik al weer 8ste en ik liep in op de coureurs voor me. Helaas was er ook een coureur voor me die bij het uitkomen van een bocht bijna stil stond, die kon ik niet meer ontwijken, hierdoor was mijn klikbumper weer naar binnen geduwd wat betekent 5 seconde straf. Moest hierdoor extra pushen. Eén voor één hengelde ik de coureurs voor me binnen en passeerde ze. Wat resulteerde in P5. Vanaf plaats 13 op de startgrid naar P5 op de finish een super resultaat. Erg happy, helaas door de klikbumper weer 5 seconde straf wat resulteerde in P8, maar wel eerste in mijn klasse, dat betekent de eerste beker van het seizoen met zelfs P1 erop!

Samenvatting
Uiteindelijk een top weekend! Na de prefinal (race 1) erg gefrustreerd zeker als de snelheid er is en het resultaat er niet uitkomt. Dit gaf een extra boost voor de finale wat resulteerde in een geweldige wedstrijd met veel inhaal acties. De kart lag goed, de motor deed het super, eindelijk een weekend zonder problemen!
Wil dan ook iedereen bedanken, Dirk van der Pol van Van der Pol Kartracing, Familie van der Kaaij, William heeft overigens beide races gewonnen en doet goede zaken voor het kampioenschap. Johan mijn monteur fijn dat we een goed weekend hebben gehad. De aanwezige support dit weekend van sponsoren, vrienden en familie.
Op naar de laatste BNL wedstrijd begin oktober. Daar sta ik nu 6de in het kampioenschap met 76 punten de nummer drie heeft 96 punten en er zijn nog zeker 100 punten te verdienen. De nummer 1 en 2 zijn te ver weg. Plek drie is in dit kampioenschap zeker nog haalbaar.
Het eerst volgende race weekend is 5&6 oktober.

naar boven

Het derde en laatste BNL race weekend van 2019

Het laatste weekend uit de BNL serie. Zoals altijd begint het BNL weekend op de vrijdag, dit keer was het een regenachtige dag. Het zou de hele dag nat blijven, dat betekende dat we konden werken aan een goede regenafstelling. Ook omdat het waarschijnlijk op zondag de hele dag zou regenen. Op de vrijdag hebben we 5 vrije trainingen om op zoek te gaan naar de juiste afstelling. Hoe breed gaan we achter en voor, gaan we het chassis om hoog doen, welke tandwiel verhouding gebruiken we, wat doen we met de bandenspanning, rekening houden hoe nat het is en de temperatuur. Genoeg mogelijkheden, maar hierdoor ook extra lastig. Daarnaast is regen rijden een vak apart, rustig op je gas op zoek naar tractie, zo weinig mogelijk glijden en welke lijnen ga je rijden op het circuit. Uiteindelijk ging het niet slecht, veel kunnen rijden wat in de regen ook belangrijk is, op zoek naar de grens en de juiste snelheid. Zoals u misschien weet is Genk de thuisbaan van Max Verstappen, hij heeft hier dan ook geleerd hoe je in de regen moet rijden. Wel op een speciale manier namelijk Jos zijn vader ging gewoon op het circuit staan in bochten daar moest hij maar om heen rijden. Dit hebben wij maar niet geprobeerd ;-). Na een lange dag, met inschrijven en keuren konden we redelijk tevreden terugkijken, dit keer was mijn monteur Johan er vanaf vrijdag al bij, dat was prettig zo konden we veel proberen. Op naar de zaterdag race day 1.

Zaterdag

De weersvoorspelling klopt de dag was droog. Dat betekent kart opbouwen naar een droogweer afstelling en rijden op de profiel loze banden (slicks). Hieronder het tijdschema voor die dag, dit keer beginnen we met een vrije training, even wennen aan de baan op het droge. Hij was nog redelijk glad, hier en daar nog wat natte plekken, lastig om de juiste lijn te vinden.

Schema ziet er dan als volgt uit
Vrije training om: 8:40 (7 minuten)
Kwalificatie om: 10:15 (5 minuten)
Finale 1 om: 11:50 (11 minuten + 1 ronde)
Finale 2 om: 15:15 (13 minuten + 1 ronde)

Kwalificatie

Altijd belangrijk, in 5 minuten op zoek naar dat ene snelle rondje. Er deden in totaal 21 coureurs mee, een mooi vol veld. In mijn klasse waren het er 11, we rijden als groep bij elkaar. In de kwalificatie ging ik steeds iets sneller, helaas in mijn snelste ronden werd ik op een lastig punt ingehaald dit koste me uiteindelijk zeker 3tiende van een seconde. Resultaat een 14de plek, maar er had zeker een p8 of p9 ingezeten, het zit ontzettend dicht bij elkaar.

Race 1

De baan was inmiddels helemaal droog, we konden dus vol gas gaan over het hele circuit. Ik startte als 14de dat is aan de buitenkant, hoeft hier geen nadeel te zijn. De start verliep redelijk, er zat een te groot gat voor me, omdat het oprijden in mijn ogen raar ging en ze de lichten te snel uit deden. Hierdoor verloor ik gelijk 2 plaatsen. Deze won ik daarna snel weer terug, daarna reed ik eigenlijk een beetje in niemandsland. Snelheid was goed maar net niet goed genoeg om naar de mannen voor me te rijden. Van achter kreeg ik uiteindelijk nog wel druk en daarmee had ik een leuk gevecht tot het einde, die ik in mijn voordeel besliste. Dit resulteerde in een 13de plek, echter door een aantal straffen was het de 10de plek algemeen en een derde plek in mijn klasse, daar was ik wel tevreden mee.

Race 2

Nu startend vanaf P10 ook weer aan de buitenkant, dit keer verloor ik één plek, deze pakte ik gelukkig weer snel terug. We zijn gestart op hagel nieuwe slicks, omdat het op zondag toch zou gaan regenen. Achteraf denken we dat we dit misschien beter niet hadden kunnen doen, de kart bouwde te veel grip op. De snelheid ging er naarmate de wedstrijd vorderde ook achteruit. Hierdoor kwamen een aantal concurrenten mij voorbij waardoor ik op P13 eindigde en vijfde in mijn klasse. Had zeker meer in gezeten, helaas op naar de zondag.

Zondag

Zoals voorspeld, het kwam met bakken uit de lucht. Dit zou de hele dag zo doorgaan. De kart moest dus worden omgebouwd naar een regenafstelling inclusief de profielbanden. In de vrije training konden we weer even kijken wat we moesten aanpassen.

Kwalificatie

Volle bak in de regen weer op zoek naar die ene snelle ronde. In 5 minuten tijd is dat best lastig omdat je juist in de regen echt goed in je ritme moet komen (althans ik). De kart voelen, de grip op zoeken, dan is vijf minuten erg kort. Uiteindelijk resulteerde dit in een 11de tijd en vierde in mijn klasse.

Race 1

Dit keer startte ik vanaf de binnenkant namelijk P11, bij de start is het zicht echt minimaal door al het opspattende water, goed opletten dat je niet geraakt wordt, of achterstevoren komt te staan. Dit keer had ik een goede start en klom gelijk door naar P8. Deze moest ik helaas weer na één ronde laten gaan, gevolgd door nog een concurrent. Ik kon wel mooi bij dat groepje blijven, we reden ongeveer dezelfde ronden tijden. Ik kwam langzaam in mijn ritme en ging dan ook steeds sneller. Helaas was de race te kort om eventueel nog een aanval te plaatsen, in de laatste ronde ging een concurrent me nog voorbij, echter die had zijn bumper naar binnen en kreeg dus straf. Dit resulteerde in een 10de plek algemeen en weer derde master.

Race 2

Het was nog even iets harder gaan regenen, met dit weer heb ik nog nooit gereden, was bijna niet te doen. Nu weer startend vanaf P10 aan de buitenkant. Dit keer behield ik mijn positie, kon de eerste paar ronden nog mooi aanhaken bij een groepje echter naarmate de wedstrijd vorderde verloor ik meer snelheid. Ik kon geen bocht meer fatsoenlijk aanvallen (insturen). Langzaam reed het groepje bij me weg en kwam ik in niemandsland te rijden. Erg moeilijk om dan je concentratie goed te bewaren. Uiteindelijk werd ik twaalfde algemeen en 5de in mijn klasse. Niet het resultaat waar ik tevreden mee kon zijn.

Samenvatting

Het was een mooi maar lastig weekend. Lastige omstandigheden, droog en nat, lastig om de snelheid te vinden die we zouden moeten hebben. Wel weer heel veel gereden en zeker twee goede resultaten neergezet. Het was de bedoeling om dit weekend op het podium te eindigen zeker met het resultaat van het NK in mijn achterhoofd. Echter de competitie is een stuk sterker dan het NK en dat is ook wel te merken, een groot deel van de coureurs rijden nog in andere kampioenschappen en hebben veel meer kilometers en ervaring in de overall zitten. Zij zitten dus beter in hun ritme, kunnen makkelijker de kart afstellen etc. Gezien de omstandigheden en de manier waarop we (ik en mijn monteur Johan en Dirk van der Pol) het doen mogen we erg tevreden zijn met de behaalde resultaten. Ik sluit dit weekend dan ook af als 8ste algemeen en gedeeld 4de in mijn klasse (zelfde aantal punten als nummer 4 echter kwalificatie is dan doorslaggevend hierdoor 5de in mijn klasse).

Ook in het kampioenschap ben ik 5de geworden in mijn klasse. Er was nog een hele kleine kans dat ik het podium had kunnen halen dan had ik echter de wedstrijden moeten winnen. Voor het eerste seizoen in dit sterke deelnemers veld en als enige Nederlandse coureur mag ik niet ontevreden zijn. Zeker ook gezien de pech in het eerste en tweede race weekend op motorische vlak. Op naar volgend jaar, ik hou jullie op de hoogte van de plannen voor 2020.

Bedankt

Via deze weg wil ik iedereen bedanken die mij dit jaar weer hebben gesteund, om te beginnen de sponsoren, zonder hun bijdrage, enthousiasme was dit alles niet mogelijk geweest. Probeer ook te kijken hoe jullie als sponsoren elkaar kunnen helpen. Bijvoorbeeld het einde van het jaar komt er aan en Stravers kan jullie uitstekend helpen om voor uw klanten een passend geschenk te creëren.

Verder wil ik bedanken mijn monteur Johan van den Bogert samen met Dirk van der Pol van Van Der Pol Kartracing uit Wijk en Aalburg. Uitstekend materiaal geleverd en super ondersteund. Verder nog mijn familie die altijd achter mij staat, me helpt als het even niet gaat. Mijn vriendin en onze dochter die apen trots is op wat ik doe en heel eerlijk een mooier geschenk als een knuffel na een race van die kleine is er bijna niet! Verder iedereen die me gesteund heeft met leuke berichten via de diverse social media bedankt!

Naar boven

NK 8 Genk 3 november

De allerlaatste van het seizoen

Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Nog één keer dit jaar een wedstrijd rijden, nog één keer vlammen, nog één keer kijken of ik een beker mee naar huis kan nemen.
Dit keer het laatste NK evenement op het circuit in Genk 3 november jl. Ik zoek de wedstrijden wel uit, het was namelijk erg nat en fris, maar dat mocht de pret niet drukken.

Zondag

Normaal gesproken starten we het weekend altijd op de zaterdag, echter dit keer kwam dit voor mij niet uit. Gelukkig was het wel zo dat de kwalificatie nu op de zondag was i.p.v. op de zaterdag wat normaal vaak wel het geval is. Op deze manier was het mogelijk om vanaf de zondag mee te doen.

De dag begon grijs en die zou ook grijs blijven, dit betekende een volledig natte baan de hele dag. We zouden dan ook de hele dag op de regenbanden rijden, op een gegeven moment leek het droog te worden, maar toen kwamen de spetters weer.

In de vrije training voorafgaand aan de kwalificatie had ik de 7de tijd van de in totaal 16 deelnemers. Het ging goed maar nog niet super. Was echt even spelen met de bandenspanning.

Kwalificatie

Deze duurt maar liefst 10 minuten, waar die bij de BNL slechts 5 minuten duurt, dat is dus wel even een verschil. Dit keer zette ik in mijn derde ronde al de snelste tijd neer, daarna kwam ik niet meer aan snellere tijden. Wat gek is omdat ik normaal gesproken in de laatste of ene laatst ronde mijn snelste tijd neerzet. Uiteindelijk resulteerde dit in een 6de startplaats en derde in mijn klasse. Er reden twee Belgen mee die helaas sneller waren. Wel een mooie uitgangspositie voor de prefinale.

Prefinale

Startend vanaf de zesde plek is in dit geval niet verkeerd, het is de buitenkant, normaal gesproken start je liever aan de binnenkant, maar met deze weersomstandigheden maakt dat niet heel veel uit. En ligt er misschien meer grip aan de buitenkant. Ik verloor één plek bij de start en viel dus terug naar P7, ik kon het tempo voor mij goed bijhouden, was een leuk gevecht met de twee coureurs voor me. Je moet tijdens het regen rijden je concentratie goed bewaren en ook netjes rijden en vooral netjes op je gas gaan. Eén klein foutje en je staat naast de baan of achterstevoren. Naar mate de wedstrijd vorderde verloor ik snelheid, dat was erg jammer, ik moest de twee voor me dan ook laten gaan, in de laatste ronde kwam de coureur van P8 me ook nog voorbij wat resulteerde in de achtste plaats algemeen en derde in mijn klasse.

Helaas werd ik na de wedstrijd gediskwalificeerd, ik bleek op Belgische banden te rijden en dit mag niet. Ze moeten bij de Nederlandse importeur gekocht zijn. Laat ik het zo zeggen ik snap dat ze het doen, maar het is natuurlijk een rare regel, of je nu op Belgische, Duitse of Nederlandse banden rijdt, ze komen allemaal uit dezelfde fabriek en zijn van hetzelfde merk. Bovendien controleren ze 3 rijders van de 16, dan zeg ik of je controleert ze allemaal of je controleert niemand. Maar goed het is niet anders, dat betekende dus allerlaatste en 16de.

Finale

Startend vanaf de allerlaatste plaats namelijk 16 zou het nog een leuke klus worden om naar voren te rijden. Ik had een super goede start (iets te goed achteraf, kwam buiten de corridor en kreeg hierdoor 3 seconde straf). Gelijk naar P14 en twee bochten later lag ik al op P9. Kon de groep voor me weer goed volgen, helaas moest ik één plek afstaan en lag ik 10de maar met zicht op P8. Echter nu ook weer naar mate de wedstrijd vorderde werd de snelheid minder helaas. Weten nog niet waar het hem in zit, weer de banden spanning of misschien ook wel aan mijzelf, weer beetje rijden in niemands land, weinig progressie kunnen maken. Dit keer was er geen controle en werd ik 10de algemeen en 3de in mijn klasse.

Samenvatting

Was weer een goed weekend, lekker veel in de regen gereden en dat is altijd goed. Je leert er heel veel.
Ik was sneller als bij de laatste BNL en dat is een mooie afsluiting.
Bovendien neem ik nog een mooie beker mee naar huis ook. Die beker en mijn derde plek wil ik graag opdragen aan een vriend van de familie die onlangs overleden is. Dit was iemand die ik al jaren ken en ook een echte racer was, bovendien heeft hij ons (mijn broer en ik) in het verleden nog ondersteund bij het begin van onze kart periode, hij wordt gemist.

Het seizoen zit er nu echt op, de kart gaat uit elkaar, wordt schoongemaakt en weer opgebouwd. Voor een nieuw seizoen het seizoen 2020, dat zal mijn 25ste jaar worden na dat we begonnen zijn met karten. Een speciaal jaar, ik hoop jullie voor het einde van het jaar mijn nieuwe sponsorplan te presenteren met tevens de plannen voor 2020.

Via deze weg weer iedereen bedankt voor jullie ondersteuning, bijdrage, berichtjes, gelukwensen en duimpjes. Ik hoop jullie volgend jaar weer allemaal een mooi seizoen te kunnen voorschotelen. Met klinkende overwinningen en mooie wedstrijden en wie weet wel naar de Grand Finals oftewel de wereldkampioenschappen. We horen binnenkort waar deze gehouden worden, wordt vervolgd, iedereen bedankt en maak er een mooi uiteinde van en een schitterend mooi 2020!

Naar boven

Het laatste nieuws

Hier vind u het laatste nieuws van HF | Karting, wedstrijden, uitslagen etc.