"Either you do something well or you don't do it al all" Ayrton Senna ▼

Wedstrijdverslag NK 6 & 7 op Circuitparkberghem

Eindelijk op mijn thuisbaan het NK. Zouden we normaal gesproken er al een wedstrijd plaats hebben gevonden aan het begin van het jaar, echter deze was verplaats naar oktober. Dat betekent een dubbel weekend, super gaaf dus. Het aantal kilometers dat ik hier heb afgelegd is niet meer te tellen.
Met andere woorden ik ging vol goede moed het raceweekend in. Er was ook nog mooi weer voorspeld, althans geen regen. Bovendien was het een beslissend weekend voor het ticket naar de Grand Finals in Bahrein.

Vrijdag
Aangezien het een dubbel weekend is, begin ik op de vrijdag al met trainen. Tevens is dan de inschrijving en de verplichte keuring van de kart.
De baan was in de ochtend nog nat, wel even twee rondjes op regenbanden gereden maar dat schoot niet echt op, aangezien er al een bijna volledig droog spoor kwam.

De daarop volgende trainingen gewoon met slicks gereden (droog weer banden). Samen met mijn monteur gezocht naar de juiste afstelling. Ik had dit weekend de beschikking over een monteur die normaal voor zijn zoon sleutelt maar die reed dit weekend niet. Erg prettig een extra paar handen.

Al met al was het een vruchtbare dag en aardig wat meters en afstellingen kunnen proberen.

Zaterdag

De zaterdag begint altijd met een vrije training, van slechts 5 minuten. Kijken hoe de baan erbij ligt en hoe de kart aanvoelt.

Kwalificatie:
De kwalificatie voor de start opstelling van de race is 10 minuten. Echter je rijdt bijna nooit de volledige 10 minuten, dat komt omdat er vaak in ronde 4 á 5 een piek in de banden zit. Daarna is het bijna onmogelijk om een snelle tijd neer te zetten.
De kart bouwde mooi op en dat leverde mij een 8ste tijd op, helaas achter mijn concurrent voor het ticket en het kampioenschap. Hij startte als 7de hij was slechts 1 tiende sneller dan ik.

Pre-finale:
Startend vanaf de 8ste plek had ik een prima start, ik verloor en won geen plaats, een ronde later wel toen pakte ik P7 en zat ik vlak achter mijn grote concurrent, die kon ik prima volgen. Maar in ronde 4 kreeg ik een tik van achter en spinde ik van de baan! Dat was erg zuur en hierdoor viel ik helemaal terug naar de laatste plaats. Gelukkig was mijn kart niet beschadigd en kon ik door. Natuurlijk gierend van woede onder mijn helm. Hopen dat ik nog wat plaatsen kan pakken. Dat lukte nog wel maar veel meer dan de 11de plek zat er niet in. Het werd uiteindelijk een 10de plek omdat iemand een diskwalificatie had. Ik had zelf ook een klikbumper, kwam omdat ik tegen de bandenstapel ging toen ik werd aangetikt. Op naar de finale!

Finale

Startend vanaf P 10 had ik geen wereld start zeg maar, ik verloor 1 plaats die ik gelukkig in de ronde erna weer terug pakte. De snelheid was echt goed, kart lag lekker dus volle bak aanvallen. In ronde 6 pakte ik er één dat was P 9. In ronde acht pakte ik er weer één dat was P8 dat ging lekker, het gat naar voren toe was wel groot geworden, maar stap voor stap kwam ik iets dichterbij. In de laatste ronde viel er nog een concurrent stil en dat was dus P7. Net achter mijn grote concurrent. Wel P2 in mijn klasse en weer een beker voor de verzameling.

Al met al een prima eerste dag van het dubbele weekend. Erg jammer van het tikje in de pre-finale anders was ik zeker voor mijn concurrent geëindigd. Nu hij twee keer voor mij was geëindigd is het behalen van het ticket bijna een onmogelijke opgave, maar goed het kan nog.

Zondag

Eigenlijk een kopie van de zaterdag. Ook nu weer starten met een vrije training. Gelukkig wisten we wat we wilden met de afstelling dus dat was prima.
Baan was t.o.v. de zaterdag niet veel veranderd, snelheid was gelijk weer goed.

Ook nu weer op een nieuwe set banden zoals voor elke kwalificatie. De banden worden gescand voor aanvang van elke onderdeel (kwalificatie, pre-finale en finale). Op deze manier kan je niet elke keer op nieuwe banden rijden en druk je de kosten. Eén nieuwe set banden gebruik je voor de kwalificatie en de twee daarop volgende wedstrijden.
Ook dit keer ging het echt goed, snelheid was goed het zat ook enorm dicht bij elkaar. Ik had de hele tijd een mooie voorsprong op mijn concurrent, maar in de laatste snelle ronde ging hij mij toch voorbij. Ik start als achtste en hij als vierde het verschil tussen de nummers 1 t/m 8 was maar 4tiende.

Pre-finale
Startend vanaf P8 had ik gelijk een prima start, ook nu weer kon ik mijn positie handhaven. Even later werd ik ingehaald door een snelle deelnemer die helemaal achteraan moest starten, die volgde ik om zo mee te gaan naar voren. Dat lukte tot op zeker hoogte, meer dan een p8 zat er niet in. Twee plekken voor mijn concurrent die was terug gevallen naar de 10de plek. Echter wat bleek, ik had een klikbumper, dat levert 5 seconde straf op, hiermee viel ik terug naar de 10de plek. Had geen idee dat ik die klikbumper had, had alleen iemand iets opgeduwd nadat hij mij had ingehaald, dat levert normaal gesproken geen klikbumper op, maar wat bleek de klem van de bumper zat niet strak genoeg (los getrild of iets) erg jammer kost weer punten. Nu moet er een wonder gebeuren zou ik nog kans willen maken op het ticket.

Finale

Nou en wat voor een Finale was dit, echt super spectaculair. Startend vanaf P10 pakte ik gelijk de negende plek bij de start even later pakte ik ook al de achtste plek. Vier ronden later viel er een concurrent stil dat was dan plek zeven. En de complete top 8 reed als aan een touwtje achter elkaar aan. Voor de toeschouwers was het echt smullen. Er werd regelmatig wat duw en trek werk gedaan en gewisseld van plek. Om hier tussen te rijden was super gaaf. Door alle schermutselingen maakte ik een inschattingsfout, iedereen zat bij de hairpin aan de binnenkant dus ik dacht ik pak de buitenkant. Helaas kwam iemand mij daardoor binnendoor voorbij, dat was dus weer P8. Maar twee ronden later met een schitterende uit rem actie was het weer plek zeven. Twee ronden later pakt ik de zesde plek af, ook weer met een mooie uit rem actie. De snelheid was echt goed, ik draaide dezelfde ronde tijden als de kop. Wat een heerlijke wedstrijd was dit, resultaat de zesde plek algemeen en een eerste plek in mijn klasse. Echt super blij mee, uiteindelijk bleek het zelfs een vierde plek algemeen door dat andere dit keer een klikbumper hadden.

Helaas mocht dit alles niet baten om het ticket naar de Grand Finals te winnen deze ging naar mijn concurrent. Een Belg in dit geval, jammer dat het zo is ik had wat meer, pech hij was constanter over deze wedstrijden. Het blijft wel raar dat een Belg een Nederlands ticket kan winnen. Zou eigenlijk niet moeten kunnen maar goed het is niet anders. Misschien iets voor de organisatie en de KNAF om naar te kijken. Zelfde geld voor het Nederlands Kampioenschap. Dit kan hij volgens mij ook winnen ondanks dat hij niet in Nederland woont of de Nederlandse nationaliteit heeft.

Afsluiting van het seizoen.

Met nog één weekend te gaan, het weekend van 13 &14 november in Genk België. Dat is de afsluiting van het Nederlands kampioenschap. Er is nog een kleine theoretische kans dat ik het kampioenschap kan winnen maar ga er niet van uit.

Uiteraard hou ik u op de hoogte van deze wedstrijd, voor nu nog even nagenieten van het schitterende weekend met weer twee bekers de zaterdag P2 en de zondag P1.